3 manieren waarop je ontslagen kunt worden

Ruzie, spanningen of een reorganisatie op het werk is voor niemand fijn. Helaas hebben we hier af en toe mee te maken. Dan is het beter als je er al verstand van hebt of geholpen wordt, zodat je goed kunt handelen in die situatie. Het is voor niemand fijn, maar soms wel de enige oplossing. Er komen veel regels bij kijken. In deze blog lees je over hoe je contract beëindigd kan worden en wat de redenen voor een ontslag kunnen zijn.

Ontslag op staande voet

De werkgever heeft het recht om een werknemer op staande voet te ontslaan, als de reden dringend genoeg is volgens de wet. Het kan dan gaan om diefstal, werkweigering of fraude. Bij het ontslag op staande voet wordt het contract van de werknemer per direct ontbonden. Daarna heeft de werknemer geen recht meer op loon en een WW-uitkering. Ben je het niet eens met het ontslag? Dan kan je tot twee maanden na je ontslag naar de rechter stappen. 

Ontbinding door de kantonrechter

Een werkgever kan er ook voor kiezen om naar de kantonrechter te stappen. De kantonrechter gaat dan een besluit nemen of de werkgever gelijk krijgt of niet. Hij gaat eerst controleren of het ontslagverzoek legitiem is en of het overeenkomt met de wettelijke ontslaggronden. Dat gaat om de volgende situaties: werknemer disfunctioneert, werknemer is vaak ziek, werknemer gedraagt zich niet naar behoren, werknemer heeft een verstoorde arbeidsverhouding met de werkgever of er is een combinatie van de voorgaande ontslaggronden. De werkgever moet expliciet aantonen met genoeg bewijsmateriaal dat er sprake is van een van de ontslaggronden. Als de werkgever gelijk krijgt, laat de rechter aan de werknemer weten wat de opzegtermijn is en of hij een vergoeding meekrijgt. In de meeste gevallen krijgt de werknemer een transitievergoeding mee. Bij ontslaggronding kan de werknemer wel direct een WW-uitkering aanvragen.

Opzegging via het UWV

Als laatste kan er een ontslag worden ingediend via het UWV. Zij moeten dan toestemming geven voor het ontslag. Het gaat bijna hetzelfde als bij de kantonrechter. De arbeidsovereenkomst kan dan worden ontbonden. Als de reden van het ontslag geldig is dan geeft het UWV toestemming om de arbeidsovereenkomst op te zeggen. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van langdurige arbeidsongeschiktheid; de werknemer is langer dan twee jaar ziek. Of als er sprake is van een reorganisatie binnen het bedrijf door bijvoorbeeld een slechte financiële situatie. Ook hier moet een werkgever met veel bewijs komen om zijn gelijk te krijgen.

Om te concluderen: een werkgever kan je niet zomaar ontslaan. Let er dus goed op of alles wel aangetoond wordt met een wettelijke ontslaggrond. Wanneer je denkt dat de werkgever geen gelijk heeft of niet juist handelt, kan je een arbeidsjurist inschakelen. Ook al word je ontslagen, dan is het in Nederland zo geregeld dat je vaak nog wel recht hebt op een transitievergoeding of een WW-uitkering. Er wordt ook een beëindigingsovereenkomst opgemaakt, voor het netjes afhandelen van het ontslag.   

Afbeelding: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/houten-veld-rechter-wettelijk-6077326/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *