Aan de slag als zzp\’er

Voor velen van ons is het de normaalste zaak, elke maand een vast bedrag op je rekening zien verschijnen en je geen zorgen hoeven te maken over je baan of over geld. Maar toch zie je dat er in Nederland steeds meer zelfstandige ondernemers zijn. Eigen baas zijn en zelf kunnen bepalen hoeveel je verdient trekt toch wel heel veel mensen aan. In 2019 telde Nederland ruim 1,1 miljoen zzp’ers. En dit aantal is de afgelopen jaren flink gestegen en zal naar verwachting alleen nog maar meer gaan stijgen.  

De start

Als je eenmaal weet wat voor bedrijf je wilt en je een goed ondernemingsplan hebt opgesteld is het tijd om naar de eerste stap over te gaan. Als je wilt starten als zelfstandige ondernemer moet je als eerst langs de Kamer van Koophandel. Je dient je namelijk in te schrijven bij de KvK als eenmanszaak of BV. Bij een eenmanszaak kan je je direct inschrijven bij de KvK maar bij een BV moet er een notaris aan te pas komen. Als zzp’er aan de slag gaan heeft een hele hoop voordelen. Je bent namelijk helemaal zelfstandig. Je mag je eigen keuzes maken in je bedrijf en je hoeft met niemand rekening te houden. Klinkt ideaal natuurlijk. Maar het nadeel daaraan is dat je ook je eigen inkomen bepaalt. Zodra je bedrijf eenmaal goed loopt hoef je je daar hopelijk geen zorgen meer over te maken. Daarin zal je wel zien dat je eerst wat zal moeten investeren in je bedrijf zodat je daarna echt pas winst zal gaan maken.

Benodigdheden

Wat voor bedrijf je ook gaat beginnen, je zal altijd een aantal dingen moeten aanschaffen om daadwerkelijk van start te kunnen gaan. En al deze dingen aanschaffen kost natuurlijk ook geld. Als je bijvoorbeeld een bouwbedrijf begint zal je verschillende bouwmaterialen moeten aanschaffen. Je kan hierbij denken aan verschillende machines en gereedschap. Ook moet je denken aan de administratie. Ga je een boekhouder inhuren of denk je zelf alles te kunnen regelen? Laat je van tevoren goed informeren en onderschat het absoluut niet. Sommige dingen zijn lastiger dan je denkt. Ga opzoek naar de beste bank voor zzp en kies e.v.t. voor een gratis zakelijke rekening. Zo kan je je werk en privé inkomsten en uitgaven goed gescheiden houden. Wel zo handig als je ook moet zorgen voor een gezin en de bijkomende kosten daarvan moet regelen. Kortom, aan de slag als zzp’er kent zijn vele voordelen maar ook een aantal nadelen!   

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *