Balkonhek of balustrade voor elk balkon verplicht?

wonen

Een balkonhek is verplicht als het balkon meer dan 1 meter boven de grond is geplaatst. Zo’n hek moet worden geplaatst om valgevaar tegen te gaan, waarbij in het bouwbesluit is vastgelegd wat de wettelijk hoogte van het hek moet zijn;

  • Is het balkon geplaatst op minder dan 1 meter dan hoeft er wettelijk geen hek omheen te staan. Maar let op dat je dan wel een hoge afstap kunt hebben waar iemand zo over kan vallen. Voor de veiligheid is het plaatsen van een hekwerk om een balkon dat niet hoger ligt dan 1 meter wel aan te raden.
  • Is het balkon hoger dan 1 meter, maar lager dan 13 meter geplaatst, dan moet het hekwerk om het balkon minimaal 1 meter hoog zijn
  • Bij een balkon 13 meter of hoger moet het hekwerk 1,2 meter hoog zijn

Een balkonhek is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten

Een balkonhek of balustrade kan worden geleverd in verschillende soorten en van verschillende materialen. Denk hierbij aan:

·         Een lamellen hekwerk

·         Een hekwerk van ‘glas’

·         Een hekwerk van spijlen

·         Een hekwerk van strippen

Een hekwerk of balustrade kan worden gemaakt van verschillende materialen zoals RVS, ‘glas’, staal en aluminium. Een hekwerk of balustrade kan in elke maat worden geleverd. Een op maat gemaakt hekwerk wordt verkregen door een standaard hekwerk op maat te maken. Je kunt voor je op maat gemaakte hekwerk kiezen uit diverse vullingen zoals glas, spijlen, strippen of lamellen. Daarnaast kies je zelf de balustertypes en de dekregels. Ook de kleur kun je zelf bepalen. 

Een ‘glas’ hekwerk op je balkon zorgt voor meer uitzicht

Een balkonhek van ‘glas’ is standaard voorzien van veiligheidsglas met een dubbele ruit en folie. De dikte van het glas is afhankelijk van het type hekwerk én van de plaats van toepassing. Ook de windrichting is belangrijk voor de dikte van het glas dat kan worden toegepast. De regel is; hoe meer het hekwerk bloot staat aan buitengewone toestanden (wind, regen, hoogte) hoe dikker het veiligheidsglas wettelijk zal moeten zijn. Glashekwerken kunnen worden geleverd in 4 hoofdtypes namelijk:

1.    Een glashekwerk met de veiligheidsglasplaat voor de palen langs

2.    Een glashekwerk met de veiligheidsglasplaat tussen de balusterpalen

3.    Een glashekwerk met de veiligheidsglasplaat alleen aan de zijkanten ingeklemd

4.    Een glashekwerk met de veiligheidsglasplaat alleen aan de onderzijde ingeklemd

Het meest gemonteerde hekwerk of balustrade van glas is het glashekwerk met de veiligheidsglasplaat tussen de balusterpalen.

Hekwerken of balustrades die iedereen kent

Een balkonhek of de balustrade die iedereen wel kent, is een spijlenhekwerk. De spijlen van een spijlenhekwerk zijn meestal 15 mm dik en 30 mm breed. De spijlen mogen maximaal 10 mm van elkaar af staan om binnen de norm van het bouwbesluit voor hekwerken en balustrades te vallen. Je mag deze afstand wel kleiner maken. Standaard zijn spijlenhekwerken geanodiseerd en leverbaar in vele kleuren. Tegenwoordig zie je steeds vaker een ‘glas’ hekwerk om een balkon. Dit omdat het uitzicht dan maximaal is, maar ook omdat het hekwerk totaal is afgedicht waardoor er veel minder tocht (wind) op of het balkon ontstaat. 

Wil je meer informatie over balkonhekken of wil je een opdracht uitbesteden en hekken op het balkon laten plaatsen? Kijk dan eens op Renoparts.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *