De voor- en nadelen van een lening oversluiten

Tegenwoordig zien we steeds vaker dat mensen lenen bij een kredietverstrekker om een bepaalde aankoop te kunnen financieren. Dit kan van alles zijn; de een leent om een auto te betalen en de ander leent om hun bruiloft te financieren. Wanneer je een lening hebt afgesloten, is je lening op dit moment misschien helemaal niet meer voordelig voor jouw huidige situatie. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat de rentes de afgelopen jaren enorm zijn gedaald. Het is dus mogelijk dat je honderden euro’s kan besparen door je lening over te sluiten naar een andere kredietverstrekker. In dit artikel vertellen we hoe het oversluiten van een lening werkt en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

Hoe werkt een lening oversluiten?

Een lening oversluiten is eigenlijk erg eenvoudig. Wanneer je een lening oversluit, betekent dit dat je een nieuwe lening afsluit, waarmee je vervolgens een oude lening aflost. Dit is voor verschillende gevallen erg interessant zijn. Zo zien we vaak mensen hun lening oversluiten wanneer je een doorlopend krediet, een schuld op hun creditcard of een lening bij een postorderbedrijf hebben. In deze gevallen is het vaak voordeliger om een persoonlijke lening af te sluiten met een lage rente, waardoor je goedkoper uit bent.

Het oversluiten van een lening is dus voor jou aantrekkelijk wanneer je voor de nieuwe lening minder rente betaalt dan voor je lopende lening. Hiernaast zorgt een lening oversluiten er ook voor dat je nog maar met één kredietverstrekker te maken hebt.

De voordelen van een lening oversluiten

Het oversluiten van een lening heeft voor iedereen zijn eigen voordelen. De reden waarom jij een lening oversluit, bepaalt welke voordelen het met zich meebrengt voor jou.

Wanneer je overstapt omdat je een lagere rente kan krijgen, dan is het grootste voordeel natuurlijk dat je de komende tijd profiteert van lagere maandlasten. Je bespaart over een langere periode dan veel geld.

Stap je over om al je leningen bij dezelfde aanbieder te hebben? Dan heb je in de meeste gevallen ook een lagere rente en profiteer je van de lagere maandlasten. Hiernaast is jouw financiële situatie in de toekomst een stuk overzichtelijker, doordat al jouw leningen op één plek zitten.

Naast deze voordelen is het bij het oversluiten van een lening ook mogelijk om de looptijd van de lening te wijzigen. Hierdoor kan je ervoor kiezen om maandelijks meer, of juist minder, geld af te lossen. Bij een kortere looptijd worden de maandelijkse kosten hoger, maar betaal je uiteindelijk minder rente. Bij een langere looptijd heb je lagere maandelijkse lasten, maar betaal je over een langere periode rente waardoor je duurder uit bent.

Ten slotte kan je er bij het oversluiten van een lening ook voor kiezen om extra geld te lenen om een nieuwe financiering te kunnen doen. Natuurlijk is deze optie alleen mogelijk wanneer het bedrag dat je maximaal kan lenen dit toestaat.

De nadelen van een lening oversluiten

Het oversluiten van een lening heeft weinig nadelen. Het enige nadeel is dat niet elke kredietverstrekker het goed vindt als je een lening in één keer aflost. Het is namelijk mogelijk  dat je een boete moet betalen wanneer je dit wilt doen. Controleer altijd jouw huidige contract om te kijken wat de gevolgen kunnen zijn.

Zelf een lening oversluiten

Wanneer je denkt dat je te veel betaalt voor je lening is het belangrijk om regelmatig te zoeken naar voordelige leningen. Tegenwoordig zijn leningen eenvoudig met elkaar te vergelijken online, waardoor je meteen de goedkoopste lening voor jouw situatie ziet. Wanneer je een goedkopere lening hebt gevonden, is het mogelijk om een offerte aan te vragen van deze lening. Vermeld er dan bij dat je een bestaande lening wilt afsluiten. Als je de offerte hebt ontvangen, moet je deze goed doornemen en bij akkoord kan je deze, inclusief de gevraagde documenten, opsturen naar de kredietverstrekker waar jij een lening wilt afsluiten. Zodra deze documenten zijn goedgekeurd, maakt de kredietverstrekker het geld over naar de aanbieders van de leningen die je wilt oversluiten.

Het oversluiten van een lening heeft dus veel handige voordelen en kan je enorm veel geld besparen. Wanneer je een lening hebt, is het dus belangrijk om rond te blijven kijken om zeker te zijn dat je geen geld kan besparen door een andere lening te kiezen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *