Execution only hypotheek

wonen

Hypotheek afsluiten met execution only? Denk goed na over de hypotheekvorm

Mensen die op het punt staan een lening over een koopwoning (oftewel een hypotheek) af te sluiten zouden eigenlijk even moeten stilstaan bij hun eigen kwaliteiten en kennis op financieel gebied. Er zijn namelijk diverse hypotheekverstrekkers bij wie je zelf je hypotheek mag samenstellen en afsluiten, zonder inmenging van een geschoolde hypotheekadviseur dus. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je een uitstekende kennis hebt van financiën, natuurlijk in het bijzonder op het gebied van hypotheken. Een beslissing die je bij zo’n execution only hypotheek zult moeten nemen is over de hypotheekvorm. Hieronder lees je daarom over drie van de belangrijkste bestaande hypotheekvormen.

Execution only hypotheek

Annuïteitenhypotheek

De annuïteitenhypotheek is waarschijnlijk de meest overzichtelijke hypotheekvorm die er bestaat. Op basis van deze hypotheek zullen je vaste maandlasten namelijk de gehele periode waarin je je rente hebt vastgesteld gelijk zijn. Hierbij is het zo dat je maandlasten in het begin van je looptijd voor een groot deel bestaan uit rentekosten. Naarmate de looptijd vordert wordt dit rentedeel steeds kleiner en het aflossingsdeel op je hypotheekschuld steeds groter. De annuïteitenhypotheek is vooral geschikt voor mensen die verwachten zeer lang in de woning in kwestie te blijven wonen.

Lineaire hypotheek

Bij de lineaire hypotheek is het opvallend dat je in het begin van de looptijd hogere maandlasten kent dan later in de looptijd. In het begin worden de rentekosten namelijk bij de aflossingskosten gerekend. Op een gegeven moment heb je je rente al volledig afgelost waardoor alleen de aflossing nog rest en je dus op lagere maandlasten kunt rekenen. 

Aflossingsvrije hypotheek

De aflossingsvrije hypotheek steekt weer heel anders op elkaar. Hierbij betaal je tijdens de looptijd alleen rente. Het is dan de bedoeling dat je aan het einde van de looptijd je volledige schuld in één keer aflost.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *