Help, geen spaargeld! Kun je een huis kopen zonder eigen geld?

Je hebt inmiddels na je studie een leuke baan. Je woont in een huurappartementje, maar bent het flink zat al dat geld zomaar elke maand weer te verkwanselen. Een perfect alternatief is natuurlijk je eigen huisje kopen. Echter heb je wel wat spaargeld, maar absoluut niet voldoende om daarmee een flinke aanbetaling te doen. Je dacht tijdens je studententijd nog meer dan voldoende tijd te hebben om te zorgen voor later. ‘Later’ is echter veel eerder aangebroken dan je dacht. En nu dan? Kun je dan wel een huis kopen, zonder eigen geld?

Huis kopen zonder eigen geld is zeldzaam

Vast dat je je wat meer over de huizenmarkt hebt ingelezen. Dan weet je vast ook wel dat anno 2021 de huizenprijzen behoorlijk hoog zijn en het aanbod erg klein. Dat betekent dat ook in Nederland overbieden geen uitzondering maar regel is. Sinds 2018 mag je als toekomstig huiseigenaar ook nog maar 100% van de woningwaarde lenen voor je hypotheek. Als je een beetje kunt rekenen, betekent dit dat alle extra kosten (zo’n 6 % van de koopsom denk aan kosten notaris, taxatiekosten) voor jouw eigen rekening komen. Deze bijkomende kosten mogen dus niet meer meegefinancierd worden. Je zult dus inderdaad eigen geld moeten meebrengen.

Zie het als bescherming

Het is natuurlijk niet zomaar dat dit sinds enkele jaren wordt geëist. En al helemaal niet om je een hak te zetten. Deze maatregel beschermt jou ervoor om te hoge schulden te maken waardoor je de woonlasten niet meer kunt betalen of je huis ‘onder water’ komt te staan. In voorgaande jaren kwam het te vaak voor dat mensen zoveel hypotheek hadden op hun huis, maar het huis nooit die waarde vertegenwoordigde. Waardoor veel mensen na de verkoop van hun woning met een restschuld bleven zitten.

Overbieden? Pas op!

Daarom is het erg belangrijk om niet ongefundeerd te overbieden op een huis waar je jezelf al ziet wonen. De markt is tegenwoordig oververhit. Mensen krijgen te vaak ‘nee’ op hun rekest waardoor ze op enig moment en vele teleurstellingen later, in de verleiding komen om (veel) te hoog te bieden. Als je echter slechts een beperkt of zelfs helemaal geen eigen geld hebt, is dat in al je enthousiasme een zeer riskante onderneming. Je mag namelijk maximaal de taxatiewaarde van de woning afsluiten als hypotheek. Stel dat je woning lager wordt getaxeerd dan de prijs die je hebt geboden, dan heb je nóg meer eigen geld nodig dan die 6% kosten koper.

Geen eigen geld, toch een huis kopen?

Toch zijn er wel mogelijkheden om toch een huis te kunnen kopen zonder dat je zelf eigen geld tot je beschikking hebt. Zo kunnen je ouders belastingvrij aan je schenken. In 2021 is dit bedrag vastgesteld op maximaal € 105.302,-. Vraag je hypotheekadviseur naar de mogelijkheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *