Ontslag met wederzijds goedvinden

Wanneer je met ontslag met wederzijds goedvinden te maken krijgt, dan speel je daar zelf ook een rol in. De werkgever wil jou ontslaan en jij wil wel meewerken aan het ontslag. Dit gebeurt vaak wanneer er duidelijke redenen voor het ontslag zijn. Het is dan zo dat er een ontslagprocedure moet volgen. Die verloopt via het UWV, maar soms ook via de kantonrechter. Het is wel belangrijk om te weten dat ook bij wederzijds goedvinden niet altijd alles vlekkeloos verloopt. In dat geval is het dus ook belangrijk om hulp te krijgen van een deskundige.

Afspraken over het ontslag

Ontslag met wederzijds goedvinden gaat vaak op basis van afspraken die tussen de werkgever en de werknemer worden gemaakt. Het is bijvoorbeeld zo dat er al in het contract is vastgelegd dat er een opzegtermijn is. Ook kan het zijn dat je op het eerste gezicht begrip hebt voor het ontslag. Op een later moment heb je daar toch je twijfels over. Daarom is er ook altijd een bedenktijd van 2 weken in dit soort situaties. In dat geval moeten er dus ook andere zaken op orde worden gebracht om toch tot een goede afhandeling te komen.

De beëindiging van de overeenkomst

Het is goed om te weten dat ontslag met wederzijds goedvinden één van twee opties is wanneer een werkgever je wil ontslaan. Dit is de meest aantrekkelijke vorm voor de betrokkenen. Je komt er samen uit en maakt afspraken over bijvoorbeeld de ontslagvergoeding. Er is echter geen transitievergoeding. Het alternatief is opzegging met instemming. Je komt dan schriftelijk de opzegging overeen. Dan heb je wel het recht op een transitievergoeding. Het zijn dit soort verschillen in de opties die het belangrijk maken om samen met een specialist alle kanten ervan te bekijken. Dit maakt veel duidelijk.

Hoe ziet het ontslag eruit?

Het is belangrijk om het ontslag met wederzijds goedvinden in goede banen te leiden. Het werk als volgt. Het begint met de werkgever die met een voorstel voor ontslag komt. Dit is ook nodig voor de WW-uitkering. Daarna komen jullie samen tot een overeenkomst. Ook zijn jullie het eens over de manier waarop dit financieel wordt afgehandeld. Daarbij komt de transitievergoeding dan dus ook te vervallen. Het is wel mogelijk om daarbuiten een vergoeding overeen te komen. Ook is het belangrijk dat er geen sprake is van ziekte bij het ontslag. Dit kan de uitkeringen in gevaar brengen.

Aan de slag met een vaststellingsovereenkomst

Het is tot slot belangrijk dat er een vaststellingsovereenkomst komt als er een ontslag met wederzijds goedvinden plaatsvindt. Het is de overeenkomst waarin alle afspraken worden vastgelegd door de werkgever en de werknemer. Het is soms zo dat dit een beëindigingsovereenkomst wordt genoemd. Deze overeenkomst geldt ook als een bewijs. Houd wel ook rekening met de opzegtermijn. Omdat er veel juridische kanten aan zitten, is het toch altijd wel slim om een deskundige erbij te halen. Het is daarom zeker de moeite waard om vanaf het begin met bijvoorbeeld een advocaat te gaan werken.

Op Omnius.nl vind je meer informatie over ontslag en randzaken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *