Waarom moet je eigenlijk je boekhouding bijhouden?

Voor veel ondernemers is de administratie een noodzakelijk kwaad. Het is een klusje waar eigenlijk nooit tijd voor is, maar wel eentje die echt moet gebeuren. Daarom wordt de administratie door veel ondernemers uit handen gegeven; zeker als het om geld gaat, is het goed om het aan iemand over te laten die bekend is met de regeltjes en die weet wat er moet gebeuren. Maar waarom is de administratie eigenlijk belangrijk? Een paar redenen.

Het geeft inzicht in voor jezelf

Elke ondernemer wil weten wat er binnen is gekomen en wat er is uitgegeven. Dat zijn de belangrijkste cijfers die bepalen hoe gezond je onderneming precies is. Door de administratie in Drenthe goed op orde te hebben, krijg je hier een duidelijk beeld van. Door inkoopfacturen en verkoopfacturen naast elkaar te leggen, kan je precies zien hoe de stand van zaken is en wat je omzet is. Het bijhouden van deze cijfers kan op allerlei manieren; er is speciale boekhoudsoftware in de omloop waarmee je eenvoudig alles in kan vullen, maar veel mensen gebruiken hiervoor ook nog steeds ouderwetse mappen met papier, of een Excelsheet. Een andere mogelijkheid, is om de boekhouding volledig uit handen te geven. Hiermee geef je het over aan een expert, die het allemaal voor je bijhoudt.

Door dit allemaal te doen, krijg je een uitstekend beeld van de staat van je onderneming. Zeker als je wat groter bent, zijn deze cijfers steeds belangrijker. Zorg ervoor dat die boekhouding vanaf het begin van de onderneming in orde is, omdat je niet wilt dat je het overzicht verliest over een periode waarin je het allemaal niet zo nauw nam met de getallen. Eenmaal kwijt, is dat overzicht bijna niet meer terug te krijgen.

Het geeft inzicht voor externe partijen

Naast je eigen inzichten, is een goede boekhouding ook belangrijk voor de inzichten van externe partijen. Denk hierbij vooral aan de belastingdienst, waar je omzetbelasting en inkomstenbelasting aan betaalt. De meeste ondernemers doen per kwartaal aangifte van hun omzetbelasting en betalen dan 21 procent BTW over alle inkomsten. Daar staat tegenover dat je de BTW kunt terugvragen op alles wat je hebt ingekocht. En elk jaar doe je aangifte van je omzetbelasting, waarbij je belasting betaalt over de winst die je hebt gemaakt.

Het is van belang dat deze aangiftes tot in de puntjes geregeld zijn, omdat het kan gebeuren dat de belastingdienst gaat controleren of je alles wel goed hebt ingevuld. Dan is het fijn om de boekhouding te kunnen tonen, zodat het een zeer overzichtelijk geheel is, waaruit duidelijk blijkt dat de cijfertjes allemaal in orde zijn. Ook is een goede boekhouding belangrijk voor banken, die aan de hand van jaarcijfers bepalen of ze je een lening willen geven, of aan eventuele overnamekandidaten. Die bepalen hun bod en of ze het willen overnemen aan de hand van de cijfers. Hoe gezonder en beter op orde die zijn, hoe beter de overname zal verlopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *