Wanneer moet je een bkr check uitvoeren?

Voordat we verder ingaan op een bkr check is het wellicht eerst handig om te weten wat een BKR-registratie is en wanneer je deze krijgt. Je krijgt een BKR-registratie als je een lening afsluit van 250 euro of meer. Het is dan namelijk voor de kredietverlener wettelijk verplicht om jouw lening, of wel krediet, te registreren in het BKR-register.

Welke vermeldingen zijn er?

Als het gaat om BKR-registraties, zijn er twee soorten vermeldingen, namelijk: de positieve BKR-registratie en de negatieve BKR-registratie. Je kunt eigenlijk al wel afleiden uit het woord positief dat het om iets positiefs gaat en dat het negatieve om iets negatiefs gaat. Wanneer jij een positieve BKR-registratie hebt betekent dit dat jij een lening hebt afgesloten voor 250 euro of meer en dat je deze altijd op tijd betaalt.

Aan de andere kant is er ook een negatieve BKR-registratie. Deze krijg je als je een betalingsachterstand hebt opgelopen van 3 maanden of meer. Je wordt daar wel eerst van op de hoogte gesteld door de geldverstrekker. Het is goed om hier bewust van te zijn, want zo’n vermelding blijft 5 jaar lang geregistreerd staan. Je hebt verschillende coderingen als het negatieve BKR-registraties betreft. Zodra je deze leningen alsnog hebt betaald krijg je een herstelmelding, dat wordt aangeduid met de letter ‘h’.

Wanneer een BKR-check?

Het is altijd handig om een bkr check te doen bij het afsluiten van een lening. Zo zie je direct welke leningen je nog hebt lopen en welke je eventueel nog niet hebt betaald. De uitspraak: beter voorkomen dan genezen past hier goed bij. Je kunt er maar beter voor zorgen dat je geen negatieve BKR-registratie kijkt, want kredietverstrekkers kunnen ook bij deze gegevens en als zij zien dat je de leningen niet (op tijd) betaalt, is de kans groot dat ze jou geen geld zullen uitlenen. Gelukkig is er een mogelijkheid om een negatieve BKR-registratie te verwijderen, dit kun je onder andere laten doen door Dynamiet Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *