Wat kan een incassobureau doen om uw factuur betaald te krijgen?

Wanneer een factuur niet op tijd betaalt wordt, is dat voor de ondernemer erg vervelend. Als de betaling ook na de eerste en tweede herinnering uitblijft, dan is dat ronduit frustrerend. In zo’n geval kan uw bedrijf, of het nu een eenmanszaak is of een multinational, een incassobureau inschakelen. In de meeste gevallen betaalt de klant na de eerste incassobrief, maar soms wordt het echt een incassotraject. In dit artikel gaan we na, hoe zo’n incassotraject eruit ziet en wat een incassobureau wel en niet mag doen om de klant tot betaling te dwingen.

Tip: wordt u als ondernemer in de Noordoostpolder gedupeerd door niet-betalende klanten? Zoekt u dan eens op incassobureau Emmeloord. Via deze weg zult u spoedig alsnog uw betaling ontvangen.

Het incassotraject

Wanneer u de klant voldoende (extra) tijd heeft gegeven om de factuur te voldoen en deze verzuimt om te betalen, kan uw incassobureau het incassotraject starten. Wat houdt dat in? Het incassotraject omvat alles wat een incassobureau buiten het gerecht om doet om de klant tot betalen te sommeren. De volgende stappen zijn mogelijk:

  • Eerste incassobrief: de klant/opdrachtgever wordt op de hoogte gesteld dat het dossier is overgedragen naar het incassobureau en krijgt de kans om voor een bepaalde datum, tegen minimale incassokosten, alsnog te betalen. Als pressiemiddel wordt een ophoging van de incassokosten bij niet op tijd betalen aangekondigd.
  • Sommatie: het incassobureau stuurt een nieuwe sommatiebrief, met daarin een verhoging van de incassokosten en een uiterste betaaldatum.
  • Persoonlijk contact: het incassobureau kan ervoor kiezen om de klant/opdrachtgever te bellen, om de ernst van de zaak aan te geven.
  • Ingebrekestelling: het incassobureau stelt de klant/opdrachtgever officieel in gebreke. Het incassotraject wordt nu overgedragen aan de gerechtsdeurwaarder
  • De gerechtsdeurwaarder kan zwaardere middelen inzetten, zoals dagvaardingen en beslagleggingen. In het uiterste geval kan de gerechtelijke incasso zelfs leiden tot een veroordeling.

Wat mag een incassobureau wel en niet?

  • Een incassobureau mag geen gerechtelijke documenten uitbrengen, zoals een dagvaarding. Het ‘betekenen’ van een dagvaarding is weggelegd voor de gerechtsdeurwaarder. Overigens hebben sommige incassobureaus, zoals dit incassobureau in Dronten, juristen in dienst en kunnen daardoor tevens als gerechtsdeurwaarder optreden.
  • Verrassend feit: iedereen mag een incassobureau beginnen. Hiervoor is geen opleiding of vergunning vereist.
  • Incassobureaus mogen hun eigen voorwaarden hanteren, tenzij zij bij de branchevereniging (NVI) zijn aangesloten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *