Welke rechtsvorm past bij jou?

Als ondernemer kun je kiezen voor verschillende rechtsvormen. Zoals je er misschien al bekend mee bent kun je gaan voor een eenmanszaak, Vennootschap onder Firma en Besloten Vennootschap. Je zult je er misschien al een beetje in verdiept hebben, maar toch blijft het soms lastig om voor de juiste te kiezen. Welke voor jou dus het meest geschikt is kom je na deze blog achter. 

Eenmanszaak

Als je begint als eenmanszaak zegt de naam het al dat je hier alleen in begint. Je bent zelf aansprakelijk voor alle handelingen en financiën binnen het bedrijf. Hierbij is er dus geen onderscheid tussen privé- en bedrijfsvermogen. Je bent in dit geval geen werknemer, zorg er dus voor dat je zelf beroep doet op onder andere de ziektewet, WW en WIA. Je kunt bij een eenmanszaak wel personeel aannemen, hier zit het verschil is tussen een eenmanszaak en zzp’er. 

VOF

Je kunt een Vennootschap onder Firma beginnen als je samen met andere ondermers een bedrijf wilt opzetten. Iedere deelnemer brengt een deel in de vof, dit kan geld of kapitaal zijn. Bij een vof moet je duidelijke afspraken maken over de verdeling van winst, bevoegdheden en inbreng. Bij een vof ben je aansprakelijk voor alle schulden uit de vof, ook al worden deze gemaakt door een andere vennoot. Wil je ervoor zorgen dat deze administratie op orde is? Ga dan voor een administratiekantoor in Dedemsvaart. Hierbij kun je Mulders op Orde inschakelen!

Besloten Vennootschap

Een besloten vennootschap kun je in je eentje oprichten of samen met anderen. Het kapitaal van een bv is verdeeld in aandelen door middel van aandeelhouders. De aandelen binnen een besloten vennootschap zijn hierin niet overdraagbaar of verhandelbaar. Hier komt de term besloten dus ook vandaan. Je bent met een bv niet persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *