Zakelijk bankieren als ZZP\’er

Als je ZZP’er bent en je bedrijf gaat lekker lopen, dan kan het handig zijn om te overwegen om een aparte rekening te openen voor je bedrijf. Dan heb je dus een privé account, net als nu, om direct uitgaven mee te doen, en daarnaast een zakelijk account, waar het inkomen van je werk als eerste terecht komt. Zo kan je als het ware jezelf uitbetalen van je zakelijke rekening. 

Voordelen 

Zakelijk bankieren heeft een aantal voordelen. Ten eerste geeft het je gelijk veel overzicht in de financiën van jouw eigen bedrijf. Op je privérekening staan ook allerlei betaalverzoeken, afschriften van de supermarkt en noem maar op. Op je zakelijke rekening staan alleen inkomsten en uitgaven die direct met je bedrijf te maken hebben. Daardoor heb je gelijk alles op een rijtje. Ten tweede is het fijn om op je zakelijke account een soort spaarpotje te maken. Dat is dan van je bedrijf, niet van jou privé, dus eigenlijk een zakelijke spaarbuffer. Dit komt goed van pas wanneer je even wat minder klussen aan kan nemen. Dan kan je jezelf toch nog uitbetalen. Maar ook als je opdrachtgevers te laat betalen komt het goed van pas. Als jij bepaalde dingen hebt uitbesteed, kan je zo alsnog van je zakelijke rekening de mensen die je hebt ingehuurd betalen. 

Dingen om rekening mee te houden

Een zakelijke rekening aanmaken betekent wel dat er ook wat extra kosten bijkomen. Denk aan een maandelijks bedrag dat je betaalt om het account te mogen gebruiken, en vaak ook kosten per transactie. Afhankelijk van waar jij naar op zoek bent, kun je een voor jou voordelige aanbieder kiezen. Het is wel de moeite waard om ze grondig te vergelijken. 

Lenen

Je kunt ook zakelijk lenen. Dit kan je doen wanneer je bijvoorbeeld een grote investering in je bedrijf wil doen, die je niet uit eigen zak kan betalen. Zakelijke lening afsluiten kan nogal een gedoe zijn. Daarom kan het handig zijn dit niet zelfstandig uit te zoeken, maar een financieel expert in te schakelen voor advies. Die kan je helpen bij de keuze maken voor een bepaald soort lening, zoals een normale zakelijke lening, of het meer flexibelen maar daarmee ook meer risicovolle zakelijk krediet. 

Kortom: zakelijk bankieren kan heel handig zijn, als je eraan toe bent. Ga altijd voorzichtig om met geld en sluit niet ondoordacht leningen af. Als ZZP’er is jouw bedrijf jouw leven, dus ga er net zo voorzichtig mee om als met jezelf.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *